Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen

MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører.

Antal relationer 130
Anbefalet af 31
Medlem

Hvad gør dig dansk? 100 kr.?

01-12-2008 11:00:17 - 110 kommentarer

Den søvnige kø hos bageren søndag morgen vil altid være den samme. Hvad enten vi betaler med euro eller kroner. Det er ikke kronen, der gør os danske.

 

Da jeg læste i Belgien, var jeg præcis ligeså dansk, som når jeg bladrede gennem en bog om statistik en sommerdag i København. Jeg er dansk, fordi mit sprog og min kultur er dansk. Og jeg er stolt over at være dansk.

 

Jeg forestiller mig ikke, at appelsinerne i Netto er høstet på Mols. Ligesom jeg ved, at osten, jeg køber på min ferie i Spanien, ligeså godt kan være fra Danmark, som fra en lokal hyrde.

 

 

Vi danskere er en del af verden omkring os. Vi bidrager aktivt til den europæiske kultur, og vi er med til at gøre Europa stærkt.

 

Et polsk-fransk ægtepar kan ligeså godt bo her som i Polen eller Frankrig. Vi er europæere, når vi rejser og bosætter os på tværs af landegrænser, når vi arbejder sammen for at løse finanskrisen, og når vi kæmper for vækst og velstand, for fred og stabilitet i hele Europa. For mig er det netop viljen til at løse problemerne sammen, der gør os til europæere – og for mig er euroen en del af løsningen.

 

Derfor vil jeg være fuldt og helt medlem af EU. Danmark skal smide forbeholdene over bord og gøre kronen til en del af vores historie. 100 kroner gør mig ikke mere dansk end en to-euro, og vores åbenhed har altid været en af Danmarks styrker.

 

Skal vi vente på Anders Fogh, som vil vente på SF, får vi aldrig en afstemning om euroen, ligegyldigt om det står i regeringsgrundlaget. Derfor har jeg sendt euroen til folkeafstemning nu. Og jeg stemmer ja – hvad stemmer du?

 

Deltag i euro-afstemningen på radikale.dk/euro

Kommentarer
Boye J. Haure
Medlem

Boye J. Haure , Nationaløkonom og den mest anbefalede skribent her på nettet , 01-12-2008 11:43:33

Det er nemlig rigtigt, Sofie. Danmark ligger i Europa, og mange virksomheder ser EU som deres hjemmemarked. Vores forbrug er dybt afhængig af europæiske varer, og de handles lettest med en fælles valuta.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 13:26:28

Penge er en handelsvare, Ikke en romance


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 15:12:32

Det var vel nok et genialt initiativ, Sofie. Krone, euro eller dollar, det er handlemuligheder - helt bogstaveligt. Hvad der gør os til danske, europæere eller verdensborgere er hvordan vi handler, ikke hvad vi handler med. Når verden er i krise - økonomisk, klimatisk, miljømæssig eller etisk - så må vi hæve os over de smålige detaljer og forsøge at få perspektiv og proportionalitet i vore værdier. Så kan vi udnytte krisen positivt. En krise er ikke noget negativt hvis vi vælger at opfatte den som et udgangspunkt for nyorientering.


Christen Bang-Madsen
Medlem

Christen Bang-Madsen , , 01-12-2008 15:45:22

Al den snak om at "være" dansk - den kan nu let blive usmagelig.

Hvor er grænsen til nationalismen?

Jeg har ingen problemer med at veksle penge - bruge VISA eller hvordan jeg nu har klaret mig i Europa - både øst og vest - USA, Indien osv. - og jeg tror ikke en dyt på, at man får mindre krig pga EU - snarere tvært imod- for nationalismen findes!

Det lyder vældig godt, når I argumenterer alle sammen - men mange gange er det hylen i kor i mine ører.

Jeg vil ud af EU - jeg er tilfreds med kronen - også selvom jeg skulle blive rigere med euro.

Og endelig: lad Dansk Folkeparti om at gå op i det med at være dansk! Det bliver let en ubehagelig snak.

Hvad godt er der da ved det der danske?

- men jeg har intet imod at bevare velfungerende mindre selvkørende enheder - en af dem hedder tilfældigvis Kongeriget Danmark - en anden Nationalbanken.


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 01-12-2008 15:56:29

God pointe Christen. Jeg sad netop med den tanke da jeg så kampagnen: Hvordan skal denne kampagne overbevise alle de euro-modstandere som ikke er det af nationale årsager? Og dem er der en del a, bl.a hos Enhedslisten, Sf, os selv og mange andre partier. Jeg synes egentlig ikke en euro-debat skal køres på "danskhed". Lad DF om det, som Christen også skriver. Vi kan stå for de mange gode argumenter for at afskaffe de danske forbehold. Så kan vi måske også "omvende" skeptikerne fra alle de andre partier end DF.


Anne Martens
Medlem

Anne Martens , Cand.polit , 01-12-2008 16:00:37

Skide godt Sofie. Jeg tror der er mange, der er bange for at miste deres suverænitet og deres nationalitetsidentitet gennem et øget EU-samarbejde. Derfor synes jeg at "jeg er dansker - og jeg er europæer"- vinklen er så vigtig. Vi skal lade danskerne forstå, at der er mere der forbinder -end adskiller- os danskere med spaniere, englændere, polakker og franskmænd. At vi sammen er stærkest, især hvis vi samtidig forstår at respektere hinandens forskelligheder.

 

Mvh Anne


Robin de Nijs
Int.

Robin de Nijs , socialliberal eks-radikal, fysiker, systemkritiker , 01-12-2008 16:01:38

Det er bare så dansk at snakke om danskhed... selv de radikale har haft meget brug for det, se bare her på rad.net. Og på denne måde er selv de radikale med til at indirekte støtte den selvtilstrækkelige danskhed. Altså, enig med Christen. Det bliver hurtigt for meget. At fastklamre sig til nationalsymboler er dansk, uden tvivl...

 

Så jeg har det altså lidt dobbelt med en kampage rettet mod uvillige danske nationalister som ikke tør vinke farvel til deres krone... Kan vi ikke nøjes med at snakke om fornuften (eller mangel af den) i det? Mmm, det kan nok ikke undgås at også tage den snak om kronen og den nationale identitet. Desværre. Tvivler om det nu er så smart at de radikale starter snakken om danskhed og kronen. Måske, måske ikke, snakken kommer alligevel, og så er det måske godt selv at starte den...


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 16:02:05

@ Christian:

Danmark er altså ikke en "selvkørende enhed". Danmark er en del af Europa og verden, og uanset EU, så er Danmark afhængig af hvad vore nabo- og samarbejdslande gør. Hvordan kan du påstå, at EU har være årsag til krig? Jeg fatter ikke et dyt.

 

Sofies udspil: Hvad er det at være dansk? - det er præcis det øjenåbnende modspil til DF's og visse EU-modstanderes indadskuende nationalisme. Danskhed som et udgangspunkt for internationalisme, ikke som et nationalistisk stempel. "Hylen i kor", det slynger man ud, når man møder holdninger, man ikke deler. Det inviterer i mine øren ikke i særlig grad til fornuftig meningsudveksling.


David Aurvig
Medlem

David Aurvig , Kommunikationschef , 01-12-2008 16:05:57

Man kan nu også vise sin opbakning ved at sætte badget "Euro nu - det er ikke kronen, der gør os danske" på sin profil.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 16:11:14

@ Robin:

Danmark er stadig en andedam med grimme ællinger, fede ænder og egne normer, der trænger til friske pust udefra. DF har forsøgt at tage patent på den nationale identitet og de nationale symboler. Man kan enten slippe dem frivilligt, vende dem ryggen og bekende sig som europæere eller verdensborgere. Så bliver vi den arrogante og bedrevidende elite, der ikke har føling med den danske klaphatvirkelighed. Vi kan også tage vores medfødte skæbne på os og forsøge at lægge et nyt indhold i den. Dansk som en integreret del af Europa og verden. Hvad er der galt med det?


Mai-Britt Schultz
Int.

Mai-Britt Schultz , Forhenværende frontkæmper , 01-12-2008 16:37:53

Jeg tror såmænd, man fik mange flere til at stemme for Euroen, hvis man bare blev ved med at kalde dem kroner....
Sentimentalt - måske - men det ville virke.

 


Yannick Poirel
Medlem

Yannick Poirel , , 01-12-2008 16:49:30

@Hans Peter

 

Vi er meget enige her, som ung med delte nationaliter finder jeg mig også hjemme i verdenen, ikke blot i Danmark.

 

Dog tror jeg ikke på denne kampagne da den i alt for stor stil retter sig mod allerede radikale. Samtidig er det uhyggeligt let at lege med anonyme afstemminger. Jeg tror en underskriftindsamling ville være bedre.


Karsten Kristoffersen
Int.

Karsten Kristoffersen , Borgerlig vælger. Stemte på Liberal Alliance ved valget d. 15.september 2011. , 01-12-2008 16:53:25

@Sofie

 

Det kører sgu da ellers meget godt. Knap 4.000 afgivne stemmer på under en halv dag. Det må vist siges at være forrygende.

 

;o)

 


Jørgen e. Petersen
Medlem

Jørgen e. Petersen , , 01-12-2008 17:09:53

 • Jeg giver Sofie ret i alt hvad hun skriver og har stemt nej.
 • Hidtil har jeg været meget positiv over for EU-roen; men
 • at Bulgarien og Rumænien blev EU-medlemmer  betingelsesløst, har ændret min holdning til EU-roen ind til videre
 • Helt egoistisk er jeg ræd for, med udgangspunkt i min meget beskene økonomi,  at der bliver overpriser på dagligvarer  umiddelbart efter indførelsen af EU-roen,
 • fordi priserne bliver uoverskuelige.
 • Men jeg er meget europæer ,--som hidtil.
 •  
 •                                mrh
 •  
 •                      Jørgen e. Petersen 

Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 17:13:07

I min verden er DF ikke repræsentant for danskhed, de er repræsentant for nationalisme og indskrænkning af ytringsfriheden, beskidt sprog og værdige personangreb.

 Nationalisme er udansk, så  hvordan kan DF repræsenteret danskheden.

 

Det kan være kvalmende, at høre på, hvis nogen opfatter den glidebane som DFs danskhed, har sat vores retssamfund på, som repræsentativ for flertallet i dk.

 

Jeg syntes det er endnu mere kvalmende, at høre når nogen radikale rækker hænderne i vejret og siger, vi ikke skal kæmpe for danskhedens forskelligheder. 

Vi er i DK i verbal borgerkrig om danskheden, og så er der nogle der mener ,vi kan vinde ved at opgive kampen og dermed anderkende det kun er dem der er bange for fremmed der er Danske.

Kæmp for alt hvad du har kært dø om så det gælder OSV.

Det er præcis der hvor kampen kæmpes, skal vi deltage eller hvad???

 

Vi og vores EU valgte repræsentere Danmark i EU, dermed repræsenterer vi også danskheden. Vi repræsenterer ikke DFs nationalisme.


Robin de Nijs
Int.

Robin de Nijs , socialliberal eks-radikal, fysiker, systemkritiker , 01-12-2008 17:35:52

@HP, du har ret. Jeg føler bare lidt unheimlich med al snak om dansk, danskhed, Danmark og danskere, selv i en diskussion om noget europæisk er det med. Venter til TV2 starter et program, der hedder "vild med dansK" med "ægte" danskere i juryen (du kan selv bruge din fantasi).

Som jeg skrev er det i den given situation måske bedst selv at tage emnet op, så vi kan selv styre indholdet.

 

Elitære hilsner, Robin


Ingolf Gribsholt
Medlem

Ingolf Gribsholt , , 01-12-2008 18:00:25

Kære Sofie

 

Er det ikke lidt for letkøbt det du skriver.

EMU en - den fælles økonomiske politik - drejer sig ikke om vi skal have euro istedet for kroner. Det er ikke noget problem for samhandel at vi har en anden valuta. Jeg synes derfor at du skal argumentere for det positive i at vi tilslutter os EMU en.


Leif Rasmussen
Medlem

Leif Rasmussen , Tidl. skoleleder, medlem af bestyrelsen i Egedal Radikale Venstre , 01-12-2008 18:13:08

Kæe Sofie,

Godt initiativ. Det eneste der gør mig til dansk er sproget og det står der i mit pas. Nej, jeg er ikke stolt af at være dansk. Kan man være det i et land, hvor en gruppe personer ikke har lov til at bo med den de elsker? Jeg betragter mig nu mere som europæer, dog når jer er i udlandet og bliver spurgt hvor jeg kommer fra er svaret altid Scandinavia. De fleste vil opfatte det som Sverige og det har jeg det fint med. En enkelt har dog bedt om en nærmere forklaring, da jeg sagde Danmark var svaret blot: "Oh, I understand you".


Holger Ivar Poulsen
Int.

Holger Ivar Poulsen , Kosmopolit - Bodilsker, Øst-Bornholm , 01-12-2008 18:24:42

 Jeg føker mig absolut som verdensborger, og jeg bryder mig ikke om Dansk natiolisme eller EU-nationalisme!

 

Det er alttså ikke for at sige noget gremt om dig - Sofie - det må du ikke tro - det er bare som jeg føler det - men altså din aggressive måde at ville gennemtrumfe "mere EU" giver mig en vis følelse af kvalme, det føles virkelig som en art nationalisme på EUplan.

 

Jeg sidder og læser  Michael Sjolochoff - som jo var komunist i Sovjet, men ikke forherligede sovjetsystemet - og hans beskrivelse af de rødes begejstring minder meget om den man oplever EUbegejstrede have - alt bliver såre godt og fantastisk - og stort! Ånden er den samme - men midlerne er anderledes!

 


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 18:53:25

Det er underlig at læse at nogle føler sig mere som europæer, andre som verdensborger. Hvordan er det lige vi repræsenterer dk i EU, ved at modtage de 30 sølvpenge og så fornægte sit land?

Med flade undskyldninger jeg føler mig ikke som dansker, jeg er flov mm. Jeg bor i sønderjylland foler mig som Århusianer er dansk europæer på planeten jorden. Det om jeg kan lide det eller ej.

Men derfra og så til at fornægte mit land er der langt, at nogen har fyldt mine medborger med løgn, skal ikke gøre mig til flygtning i mit eget land. Politik drejer sig om at kæmpe for sine overbevisninger ikke, at fornægte dem. 

 


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 19:27:43

@ Holger:

Det er tilladt at være uenig i DRV's EU-politik. Det er også tilladt at reagere på sine følelser, når de lokumskolde fornuftsargumenter slipper op. Men hvor i Sofies indlæg finder du noget, der minder om aggressivitet? Jeg synes omvendt, at din egen sammenligning med sovjetkommunismen er aggressiv og urimelig.

 

Hvor i EU-komplekset finder du noget, der minder om sovjet-nationalismen? EU er en yderst heterogen og skrøbelig samarbejdskonstruktion, der ved hver traktatfornyelse er i fare for at falde fra hinanden, fordi medlemslandene - Danmark og de danske vælgere inklusive - ikke tør slippe de nationalegoistiske bindinger og for alvor give udviklingen ånd og liv. Hvorfor skal man have hæftet et usympatisk billede på sig, fordi man ikke deler holdninger med EU-skeptikerne?


Robin de Nijs
Int.

Robin de Nijs , socialliberal eks-radikal, fysiker, systemkritiker , 01-12-2008 19:29:52

Lad os se Sofies indslag som en ironisk måde at konfrontere visse danskere med deres følelse overfor deres egen krone. Ikke mere og ikke mindre. Jeg prøver så at lade være med at reagere for følsomt...

 

PS Jeg ser mig selv som først of fremmest som mig selv, individ og menneske og føler mig især forbundet med den del af menneskeheden der kalder sig selv sekulær humanist, og nogle danskere må gerne lege med. :)


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 19:37:54

Måske skulle vi droppe både krone og euro for i stedet at indføre gylden som dansk valuta. Den skulle vist være blevet ledig, ikke? Jeg har ingen følelsesmæssige bindinger hverken til krone, euro, gylden eller dollar, men jeg finder det svært forklarligt, at vi absolut skal stå uden for ØMU'en, når vi ellers lydigt underkaster os enhver beslutning herfra. Vi kan for min skyld godt beholde kronen - eller indføre gylden - hvis vi bare i stedet melder os ind i ØMU'en.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 19:54:19

Penge er en handelsvare!
KR. har intet med danskhed at gøre, det er et navn intet andet.  Vi kan selvfølgelig national romantisere over det som det passer os.
 

Danskhed er følelser, det du længes efter når du er ude, det du kender, det der holder os sammen er sproget, der giver os et fællesskab sammen med det vi tror er vores fælles historie. Danskhed er det vi skal præger EU med, når vi er repræsenteret, på grund af et navn "KR". KAN VI IKKE DELTAGER I DE ØKONOMISKE MØDER I EU der drejer sig om vores økonomi.

Det er efter min bedste overbevisning tåbelig, ud fra nationale hensyn. 


Søren Lester
Medlem

Søren Lester , , 01-12-2008 19:59:00

Kære Sofie.

Jeg er helt enig med dine betragtninger, MEN:

Jeg ville ønske, du ville lade være med udmeldingen "Jeg er stolt af at være dansk". Hvad har du - eller jeg - at være stolt af? Du er jo, lige som jeg, født til det. Vi har intet udrettet for at være danske, og derfor heller ikke noget at være stolte af.

 

I Vendsyssel, hvor min kone kommer fra, siger de "Jeg er ikke stolt af at være vendelbo - jeg er taknemmelig". Se, det synes jeg er den rette indfaldsvinkel (selv om jeg ikke helt ved, hvad vendelboerne er taknemmelige over :-)  

 

Jeg er ikke stolt af at være dansk - men guderne skal vide, at jeg er taknemmelig for at være det, fordi det i dén grad har gjort mit liv nemmere end hvis jeg fx. havde været somalier. Og netop derfor forpligter dankheden til at gøre noget for andre, og til ikke at lukke os inde i os selv.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 20:02:05

Jamen vendelboerne er da sikkert taknemmelige over, at de ikke er københavnere. De holder fast ved den lokale valuta; det forstår jeg da udmærket...


Holger Ivar Poulsen
Int.

Holger Ivar Poulsen , Kosmopolit - Bodilsker, Øst-Bornholm , 01-12-2008 20:02:56

 @Hans Peter

 

Jeg er fuldt enig i at det er tilladt at være uenig!

 

Hvad følelser angår, ja men så handler det meste om følelser, og i mindre grad, modsadt hvad mange går og tror, om fornuft, som sådan. Debatten om EU er, kan man sige, følelser pakket ind i mere eller mindre smarte "lukomskolde argumenter"

 

Det agressive jeg nevner er mere generalt ment end lige dette indlæg, og det var min hensigt at udtrykke netop hvad jer føler. Og sådan noget kand jo også betragtes som feedback.

 

Jeg kan se meget posittivt i den Sovjetiske idee, lige som jeg kan i den EUske - begge ting set ud fra egne forhold.

 

Ideen om at en stor union med effektivt stordrift i landbrug og industri m.m. vil bringe lyksalighed til mennesket - en slags religion!

 


Sofie Carsten Nielsen
Medlem

Sofie Carsten Nielsen , MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører. , 01-12-2008 20:04:28

Kære alle,

 

Tak for mange gode kommentarer - bliv endelig ved, og spred budskabet rundt omkring, så endnu flere deltager i debatten.

 

Jeg ser bestemt ikke kampagnen som aggressiv EU-propaganda - vi forsøger jo netop at sige, at ingen har patent på hverken danskhed eller europæiskhed, og det er hverken kronen eller euroen der gør forskellen. Og deri har flere af jer ret - det gælder om at gribe nogle af de bolde, der alligevel vil blive spillet, og så forsøge at sætte andre vinkler på.

 

Til Ingolf - der er rigtig mange argumenter for ØMU'en på kampagnesitet, for helt enig - selve euroen  som håndgribelig mønt gør ikke den store forskel (endnu en grund til ikke at gøre et større drama ud af at indføre den) - men det gør til gengæld Euro-samarbejdet. Og det er vi heller med i. Det vil jeg meget gerne være. Ikke fordi hverken det samarbejde eller EU-samarbejdet som helhed er perfekt, men fordi det kun giver mening for mig at søge indflydelse i større fællesskaber, og her er EU helt enestående på verdensplan. Det kan blive meget, meget bedre. Derfor er det også vigtigt at få sikret et radikalt mandat i Europa-Parlamentet. Det er politikken og politikerne, der gør forskellen.


Christen Bang-Madsen
Medlem

Christen Bang-Madsen , , 01-12-2008 20:19:31

@ Hans Peter Lorenzen

- giver dig ret - hvis man vil påstå Dk er en isoleret autonom enhed

- jeg har ikke villet udtrykke, at EU har været årsag til krig (men nu du nævner det: er vi nu sikre på det?) - nej, jeg henviser til, at dannelsen af EU skulle styrke venskabeligheden europæiske lande imellem - det er det, jeg ikke tror på.

A pro pos denne debat - hvor ordet "danskhed" jo har fået en ganske betændt klang - vi har svært ved at begå os sprogligt åbenbart - uden at komme i karamboulage med nationalistiske kvababbelser.

Måske er jeg skadet - af at sidde med svært psykisk syge, som i den grad får lært hvad danskhed er - fordi de flygtet her til for 10 - 15 år siden - "dansk" får ikke gode skudsmål af dem!

- så undskyld mig (jeg plejer ellers ikke at fare i blækhuset); men det faldt mig for brystet, at ordet blev brugt her i overskriften til at betegne en kvalitet, som måske - måske ikke (iflg. initiativtageren) - har med vores møntfod at gøre. Hvad jeg forstod skulle være vigtigt, var denne "danskhed" - og den er lige god, om man betaler i den ene eller anden mønt, kan jeg forstå - og det er altså det, der er vigtigt! - at jeg kan føle mig dansk? - og jeg kan tage imod euroen med åbent sind og forblive lige dansk? - jo, men det er da sikkert ret vigtigt

- tja!


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 20:20:11

@ Holger:

Det er rigtigt, at følelserne ofte har stor betydning for vore holdninger. Det er vigtigt, at vi hver især erkender det, når vi vil udveksle synspunkter - debattere. Men erkendelsen må ikke få os til at lægge unødvendig afstand til hinanden. Den skal få os til at lytte med større opmærksomhed for at forstå, hvor vore egne følelser spiller os et puds og går ud over fornuften. Skal vi ikke forsøge at give EU-debatten jordforbindelse med bevidst brug af fornuft?

 

NB: Sovjetsystemet har altså meget lidt at gøre med sovjetromantikken. Selv EU-tilhængernes vision om et føderalt samarbejde forudsætter et stærkt og bestemmende EU-parlament, og alt andet end et politbureau. Og planøkonomi er vist ikke lige, hvad et liberalt markedsstyret system - eller et socialliberalt parti - kan komme i tanke om at indføre.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 20:35:15

@ Chriatian:

Kald mig bare HP, det er enklere.

 

Det argument med "fredens projekt" er blevet anholdt før på radikale net. Pudsigt nok altid af EU-modstandere. Det stammer fra Konrad Adenauer, der som tysk kansler benyttede formuleringen til at forklare, hvorfor efterkrigstidens Tyskland følte sig særligt forpligtet til at støtte den daværende kul- og stålunion. Eller sådan husker jeg min fars forklaring fra for 50 år siden. Måske dækker formuleringen kun hans personlige holdninger, men jeg synes nu, der er en vis sandhedsværdi i den. Udviklingen efter jerntæppets fald og opløsningen af Jugoslavien synes jeg også understøtter argumentet.

 

Også jeg bliver træt i ansigtet af at læse/høre ordet 'danskhed'. Men så tænker jeg på ordet ' kristenhed', der ofte bruges som synonym med "den civiliserede verden", og så kan jeg pludselig se ironien. "Danskheden" som synonym med H.C.A's andedam, vi versus alle andre, selvtilstrækkelighedens reservat i en globaliseret verden. Komikken er da til at få øje på.

 

Men 'danske' er de fleste af os altså, hvad enten vi står ved det eller ej, og så kan vi jo enten i trods være stolte af det, i hemmelighed være taknemmelige for det eller bare trække på skuldrene og fortsætte med at udvikle vor europæiske og globale identitet.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 20:35:19

Orientering: Vi er ikke alene om Ømu debatten.

 

 Ny debat finder sted i Storbritannien om euroen blandt 'vigtige meningsdannere', siger Barroso.

http://politiken.dk/udland/article605674.ece  
 


Inge-Margrethe Madsen
Medlem

Inge-Margrethe Madsen , Merkonom, journalist, billedkunstner , 01-12-2008 20:39:43

Ingolf Gribsholt skriver:

"Kære Sofie

 

Er det ikke lidt for letkøbt det du skriver.

EMU en - den fælles økonomiske politik - drejer sig ikke om vi skal have euro istedet for kroner. Det er ikke noget problem for samhandel at vi har en anden valuta. Jeg synes derfor at du skal argumentere for det positive i at vi tilslutter os EMU en."
 

- Ja, jeg vil også ønske, at Sofie vil forklare, hvad det betyder for Danmark, at vi kommer med i EMU'en.

Såvidt jeg husker får det blandt andet konsekvenser for folkepensionen - og for flere af de øvrige sociale områder, vi som danskere opfatter som naturlige goder. Men det er de ikke nødvendigvis i EMU-samarbejdet.

Fortæl gerne om EMU'en Sofie Carsten Nielsen, så jeg kan kan blive korrekt  opdateret mht. vore nuværende socialsystem - kontra EMU. Fortæl om fordelene og om de "fordele", vi må fraskrive os ved at gå ind i EMU-samarbejdet.

- Og så er der en helt anden ting ved det store Europa, som jeg ikke umiddelbart er tryg ved.

Hvis vi får en "EU-præsident" - En fælles topledelse, så vil det være utroligt nemt for en "Berlusconi" - og der synes at være flere i farvandet af slagsen - med tiden - og ikke mindst med datateknologien - at få et godt greb om enhver EU-borger. Dagens samfund er et overvågningssamfund, hvor amerikanerne kan "sidde" og holde øje med al kommunikation - blandt andet også i Danmark. 

Med et fælles EU - Schengen med fælles infosystem - som bliver virkelig EU-fælles ... så vil det være vanskeligt, for nogen som helst at mene meget andet end det, den/de, der sidder i toppen af magten og systemet. 

Det kan da være galt nok allerede i dag, hvor alt skal rettes ind - til gavn for "folket". Tilsyneladende er der et væld af muligheder for at leve hver sit meget frie og brogede liv. Men der, hvor det virkelig gælder - der, hvor de beslutninger, de store penge og den egentlige styring af hvordan borgerne, borgernes frihed og medbestemmelse sidder, da vil det være nemt at sige, at "den sidder i "fars" lomme"!

Men ... jeg hører da gerne om en mere munter fremtid!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 01-12-2008 21:05:24

Før DFs voldtægt af danskheden var jeg stolt over at være dansk, vi dansker var et folk, hvor magthaverne kælede for et humanistisk flertal, Hvor man førte dialog med sine modstander brugte guleroden som våben, vores sociallovgivning og praksis var at hjælpe hvor hjælp var behov, det samme med ulandsbistanden.

I dag ses der på pengene først på trods af at vi er blevet meget bedre uddannet og rigere.

Det er ikke danskerne der har forandret sig, det har politikken og danskerne lader sig voldføre, af uvederhæftige folkeforfører der fylder deres vælgere med frygt. 

De nuværende politikere er skyld i bandekriminalitet, indbrud er steget med 30 % utrygheden er stigende, alligevel formår de at give os i opinionen skylden, Pressen som før i tiden vogtede over politikerne er blevet tandløs da de snart har sparet alle journalister væk, de får også bedre løn som spindoktorer i regeringen og i store firmaer som kommunikations arbejder, eller de laver egne tale programmer i tv. Kort sagt vi er nød til at vente til regeringen vælter sig selv, eller også må vi råbe noget højere. Jeg fornemmer - at nogle har glemt hvem vi var før Fogh fik brug for DF


Sofie Carsten Nielsen
Medlem

Sofie Carsten Nielsen , MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører. , 01-12-2008 22:00:40

@Inge-Margrethe og Ingolf: Der er masser af argumenter for ØMU'en - den er vi jo allerede med i, i det vi har bundet kronen til euroen.

 

Siden 1982 har Danmark ført den såkaldte fastkurspolitik. Det betyder, at kronens valutakurs har været låst fast til en vigtig valuta - først D-marken, siden euroen.

 

Det hjælper virksomhederne hjemme og i udlandet til at mindske valutakursudsving og dermed skabe bedre indtjening. Det skaber tillid til den danske økonomi. Fastkurspolitikken er en af hovedhjørnestenene i den generelt sunde danske økonomiske politik.

 

Siden indførelsen af fastkurspolitikken har Nationalbanken fulgt Den Europæiske Centralbank (ECB). Nationalbanken følger alle rentestigninger fra ECB. Kun når ECB vælger at sætte renten ned kan Nationalbanken undlade at følge trop. Dvs. Nationalbanken justerer renten alene i opadgående retning til ulempe for almindelig forbrugere.
 

Den økonomiske stabilitet, euroen har medført, er altså vigtig for den danske økonomi. Og derfor giver det heller ikke helt mening at adskille euroen fra ØMU'en. Det er bedre at være en del af ØMU'en og bundet op på euroen end slet ikke at være med. Men det ville være endnu bedre at være helt med.

 

Alt sammen argumenter og fakta der kan findes på www.radikale.dk/euro


Christen Bang-Madsen
Medlem

Christen Bang-Madsen , , 01-12-2008 22:12:20

 @HP

kald mig bare Christian - men Chr. er lettere - jeg hedder Christen

:-)

De voksne af os er jo vokset op med Adenauer - og alle bonderøvene, vi er vokset op med længslen efter "de 6" - hvilket vel i virkeligheden var en længsel efter bedre noteringer på flæsk og smør - ligegyldigt, hvad møntfod, det udbetales i.

 

- det er vel ikke helt retfærdigt overfor Sofie at køre denne diskussion over på spørgsmål om unionsmedlemskabet - hun lægger vel mest op til det med mønterne - men jeg snublede altså lige over det med kvalitetsmærket, dansk.

- emotionelt styret el. ej? - det er vel følelserne, der overhovedet er grund til, at man flyver i blækhuset - eller hvad? - kedsomhed var det ikke for mig, hvis jeg skal være ærlig; men nu er jeg faldet til ro.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 22:24:31

OK Chr. (...ian eller ...en), Sofie er sikkert begejstret for enhver debat om EU, så længe den bidrager til at afklare begreberne. Ja, det er betegnende for dansk EU-engagement, at vi meldte os ind i 1972 ud fra rent egoistiske, handelsmæssige argumenter, og siden har vi strittet så meget imod udviklingen, at vi nu ikke engang kan række ud efter de reelle, købmandsfornuftige fordele, vi kunne samle op med ØMU'en.

 

Jeg er personligt meget forstemt over, at selv empatiske landsmænd, der deler min frustration over tingenes tilstand i dagens Danmark, ikke kan få øje på de muligheder, der ligger i at udvikle EU-samarbejdet ud over det rent brugsforeningsmæssige.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 01-12-2008 22:25:37

... hov, nu kommer der Insp. Rebus...


Cees Schone
Int.

Cees Schone , Musiker. , 02-12-2008 08:05:55

De skal beholde kronen, her i Holland koste alt dobbelt så meget efter vi fik den Euro. Vi er blive snyd, lønen blive det sammen men priser stige. 1 Euro var 2,20 gylden, mange har slette bare gylden for Euro. De har love os gode framtid men se nu efter den fiasko i USA vi betale regningen, derfor behold kronen og stimuler de indre market.

Cees Schone.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 11:18:12

 

Cees

En fordobling? det lyder voldsomt Skal jeg forstå dig ret så vil det svare til at en l mælk skulle stige fra ca. en 10 til 20 kr, jeg kan som sønderjyde betro dig, at der er 15 - til 20 % at spare på dagligvare ved at køre over grandsen til tyskland. Så er det i øvrig en bagatel i forhold til de besparelser en nedsættelse af renten og det den direkte pris sammenligning med andre lande ville give.
Vi betaler allerede en overpris på vare i dk.

Vi kompenseres gennem pristalsregulering af overførselsindkomsterne og lønforhandlingerne

Noget sådan sker måske hos enkelte bedrageriske sjæle, men er ikke et generalt problem.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 12:14:54

Jeg ser bestemt ikke kampagnen som aggressiv EU-propaganda

 

Men det gør vi andre. EU har fra starten haft som mål at opløse nationalstaterne og erstatte dem med en superstat, regeret fra Bryssel.

 

Det er der naturligvis visse personer, der har en vis interesse i - ikke mindst dem, der bliver betalt derfra - men vi andre, der hellere vil være herrer i eget hus og have et ægte demokrati, siger naturligvis NEJ TAK! med store bogstaver.

 

Indrømmet, jeg kan godt forstå at nogle ønsker at EU skal konkurrere om at være verdens stærkeste og udfarende millitærmagt. Det er der ære og prestige i. Men, helt ærligt, se på USA og dets økonomiske tilstand. Er det virkelig noget, vi ønsker?

 

Det er vigtigt at vores politikere tager sig godt af Danmark fremfor at gå efter billige point på den internationale slagmark. Det forventer vi.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 12:48:33

Hm, mit første indlæg viste sig aldrig. Jeg prøver igen..:

 

Euroen er i høj grad et spørgsmål om tillid. Vores penge skal udstedes af en institution, vi har bundsolid tillid til, og som er under et rimeligt omfang af demokratisk kontrol. Nu er Nationalbanken sådan set en uafhængig institution, ligesom ECB er det, men det gør en forskel at have en rigtig nationalbank fremfor en international kæmpe, der ikke har tænkt sig at tage hensyn til et lille land i nord. Derfor, Sofie:

 

Hvem har du mest tillid til, ECB eller Nationalbanken?

 

Jeg ser ingen fordele i at blive bundet sammen med skrøbelige og underskudsplagede økonomier i Sydeuropa, når vi nu har gjort så glimrende et arbejde med at få orden i vores egne pengesager.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 12:50:35

Henrik

Jeg vil anbefale dig at læse europas historie, fra før 1950. Du kan læse, at der konstant var flere krige igang i Europa, så langt tilbage som til romerrigets tid.

Du må jo som konsekvens af dine meninger mene, at demokratiet trives bedre, i det mest urohærgede kontinent i historien. EU er det projekt der har skabt den længste fredelige sameksistens i Europa i historisk tid. Netop ved på demokratisk vis at gøre os økonomisk afhængig af hinanden.

 

Citat.

"Indrømmet, jeg kan godt forstå at nogle ønsker at EU skal konkurrere om at være verdens stærkeste og udfarende millitær magt. Det er der ære og prestige i. Men, helt ærligt, se på USA og dets økonomiske tilstand. Er det virkelig noget, vi ønsker?"

 

Europa skal selvfølgelig ikke være hundens hale, men fuldgyldig medlem af Nato, samtidig ville det være ganske fornuftig at kunne agere uden USA som så dominerende at vi reelt ikke kan agere uden deres medvirken.

Euroen er netop europas vej til at modvirke Dollarens dominans på verdens økonomien, men den del af sagen er der andre i partiet der kan forklare meget bedre end jeg

 

 

 


Sofie Carsten Nielsen
Medlem

Sofie Carsten Nielsen , MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører. , 02-12-2008 12:55:33

Jeg har fuld tillid til ECB, og Nationalbanken følger jo også ECB i tykt og tyndt - fordi den netop vurderer, at det er det bedste for dansk økonomi. Rentespændet som Nationalbanken her under finanskrisen er nødt til at holde sker jo netop fordi vi ikke har den samme valuta, og der derfor spekuleres mod kronen. Der kan helt sikkert ind imellem være kortsigtede økonomiske fordele ved at stå alene - det gælder ikke lige for tiden - men det har det gjort i korte perioder, men over en længere periode, så ser jeg ingen fordele i at være en så lille økonomi som den danske isoleret. Vi løser bedst de udfordringer, vi står overfor i fællesskab i EU. Danmark kan jo på ingen måde tackle finanskrisen alene. Der er EU nødt til at finde en samlet løsning, og så ville jeg gerne have siddet med ved bordet. Vi bliver påvirket af den uanset hvad.


Holger Ivar Poulsen
Int.

Holger Ivar Poulsen , Kosmopolit - Bodilsker, Øst-Bornholm , 02-12-2008 13:04:33

 @Flemming

Det er ikke EU der er skyld i freden, men vilie til fred efter verdenskrigene!


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 13:08:48

Sofie, Nationalbanken følger ikke ECB i tykt og tyndt, som du skriver. Vores nationalbank har sat renten op for at forsvare kronen, hvilket er fornuftigt. Den kunstigt lave rente, som især USA har ført an i, er netop årsag til den boligboble, der har udløst det nuværende kaos.

 

Jeg respekterer din holdning om at større er bedre, og at kæmpestater gør sig bedst på den internationale scene. Men jeg er uenig i, at det er bedst for Danmark og danskerne at være et lille hjul i en sådan stor maskine.

 

Vi løser de finansmæssige problemer bedst ved den klassiske recept: Kreativitet, hårdt arbejde og fornuftig økonomi, og det klarer Danmark som bekendt betydeligt bedre end Frankrig, Italien eller Grækenland. 

 

Hvad angår Europas historie vil de fleste nok finde, at jeg er mere end gennemsnitligt velorienteret. Du skyder skylden for krigene på nationalstaterne, hvilket er lidt af en kliché. Jeg har en anden forklaring, nemlig at vores krige typisk har skyldtes mangel på demokrati. Og netop det demokratiske underskud i EU bliver dermed til en risikofaktor, der medvirke til det værste kaos, som vi så i Balkan.

 

Mere demokrati, ikke færre nationalstater, er løsningen.


Holger Ivar Poulsen
Int.

Holger Ivar Poulsen , Kosmopolit - Bodilsker, Øst-Bornholm , 02-12-2008 13:16:39

 @Hans Peter

 

Jeg mener, at hvad et menneske føler sig som, og brænder for, det må være det dette menneske må sætte sin vilie ind på - og så er det jo godt at have fornuften med som et godt stykke værktøj.

 

Mennesker der styrer efter "hvad der kan betale sig" på trods af det de føler for, er som jeg ser det, ikke raske mennesker!

 

NB. Øh - Har EUsystemet meget at gøre med EUromantikken?


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 13:23:20

Henrik

Når så mange nationalistiske stater deles om et så lille territorium med ca 40 forskellige sprog og kulture, er det forholdsvis nemt at bruge fremmed frygten til, at skabe en farlig stemning, som du ser i DK pt. (godt det ikke er i et af de store EU lande) Så demokrati gør det ikke alene, det kræver dialog og forpligtende samarbejde.

Det er kun lommeuld der kommer af sig selv. Storm p

 

Holger

Sikker en gang vrøvl.

EU er netop beviset på viljen til fred.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 13:26:02

Flemming, det er en grov misforståelse at tænke, at en nationalistisk stat er ude på at udvide sig selv på andre staters bekostning. En sund nationalstat udmærker sig netop ved at koncentrere sig om at styre sine egne ting, og at forholde sig sobert til andre lande.

 

Vi har haft stater, der har forsøgt at trancendere nationalstaten - Sovjetunionen var en af dem. Det går normalt ikke godt.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 13:29:34

@ Holger:

Nej, det er viljen til fred i Europa, der er skyld i EU. Hvorfor insisterer EU-modstandere altid på, at der intet positivt kan siges om EU-samarbejdet? Der er, somom vi lever i hver sin verden.

 

@ Henrik:

"EU har fra starten haft som mål at opløse nationalstaterne og erstatte dem med en superstat, regeret fra Bryssel."

 

Det er lodret forkert. Hvis du havde ret, ville vi ikke i dag sidde fast i en bureaukratisk sump med 26 medlemslande, der hver især plejer nationalegoistiske interesser. Visionen om Europas forenede stater blev opgivet med udvidelsen mod øst. Amsterdamtraktaten introducerede nærhedsprincippet, men vi venter stadig på at se det udspecificeret på relevante politikområder. Samarbejdet i ØMU'en kunne være med til at fremme processen. Finanskrisen ligeså.

 

"...,jeg kan godt forstå at nogle ønsker at EU skal konkurrere om at være verdens stærkeste og udfarende millitærmagt."

 

Enten har du ikke sat dig ind i EU's opgaver, eller også ynder du at argumentere med skræmmebilleder. EU-samarbejdet har aldrig handlet om militær indflydelse, men derimod om uafhængighed af bl.a. USA mht. stabilitet i Europa. Det militære samarbejde er en måde at få koordineret det transatlantiske samarbejde på, så også ikke NATO-medlemmer kan få indflydelse. Der er absolut intet militaristisk i det, tværtimod.

 

Tilhængere og modstandere af EU burde kunne blive enige om at arbejde for at gøre EU mere demokratisk. Det kan vi ved at støtte den overdragelse af kompetence til EU-parlamentet, som er påbegyndt med Lissabontraktaten. Men EU-skeptikerne siger automatisk 'nej' til alle traktatforslag, uanset om de peger den ene eller den anden vej, så det er nok urealistisk at forvente et positivt medspil.

 

Sofie har svaret mht. ØMU'en, så det vil jeg ikke kloge mig på.

 

 

 


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 13:39:54

@ Holger:

Der skulle stå: "EU-systemet har ikke meget med sovjetromantikken at gøre."

 

Du skriver:

"Mennesker der styrer efter "hvad der kan betale sig" på trods af det de føler for, er som jeg ser det, ikke raske mennesker!"

 

Jeg tror nok, jeg forstår, hvad du mener, men dit argument står og falder jo med, hvad vi lægger i 'kan betale sig'. Hvis vi ikke tænker egoistisk, er der vel ikke noget "sygt" i at vælge de effektive mediciner, selvom de ikke nødvendigvis er til personlig fordel.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 13:40:26

@ Hans Peter:

"EU har fra starten haft som mål at opløse nationalstaterne og erstatte dem med en superstat, regeret fra Bryssel."

 

Jo. Hvis du blader tilbage til EU's begyndelse, vil du se at Jean-Claude Monnet umiddelbart efter 2. verdenskrig gjorde to forgæves forsøg på at få de europæiske stater til at underkaste sig hans drøm om en europæisk superstat, der skulle gøre en ende på alle problemer og alle krige. Efter de første to fiaskoer fik han den geniale idé at forklæde hans unionsplan som et 'økonomisk fællesskab'.

 

Et formelt fællesskab, der senere skulle udvikle sig til en politisk union, der overtager alle væsentlige opgaver fra medlemsstaterne og skabe en forfatning, der overflødiggør alle nationale forfatninger. Denne forfatning hedder nu 'Lissabon-traktaten'.

 

Nærhedsprincippet er i øvrigt i fuld sving. Det er en af de ting, EU-Kommisærerne skal forholde sig til, når de skal argumentere for at deres forslag ikke fratager staterne opgaver, de bedre kunne løse selv. Det har de mange dygtige folk til at redegøre for.

 

Jeg fastholder, at det er demokratisering, ikke EU, der har ført til over 40 års ubrudt fred efter 2. verdenskrig.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 13:42:54

Henrik

Nationalismens kendetegn er netop at den ikke har nogen idelogi. i stedet skabes en ydre fjende at stå sammen om. OBS DF.

Det har den bivirkning at fjenden svare igen osv.

 

Sovjetunionen havde en ideologi, og var ikke en nationalistisk stat, men et yderliggående socialistisk system som mislykkedes, mest fordi det indebar en stærk mand i overgangsfasen " arbejdernes diktatur" den stærke mand var Stalin, der glemte ideologien og blev diktator.

 


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 13:48:04

@ Henrik:

Krydsende mails...

 

"Mere demokrati, ikke færre nationalstater, er løsningen."

 

Helt enig! Det er lige præcis kernen i Lissabontraktaten. Lad os sammen arbejde for at implementere de tanker, dén indeholder!

 


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 13:50:30

Hans Peter, jeg vil anbefale dig at læse Jens-Peter Bondes lille bog "Fra Forfatning til Lissabon". Både traktaten selv og processen omkring den er tykke af bedrag.

 

Du kan hente bogen som PDF på Bondes hjemmeside.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 14:02:39

@ Henrik:

Én ting er, hvad Monnet forestillede sig for 60 år siden, noget andet er virkeligheden i dag. Det er dén, du må forholde dig til. Europas forenede stater er længere væk end nogensinde før. Det er et faktum også for de mest EU-positive politikere. Det er ikke fremmende for forståelsen at beskrive den nutidige EU-proces som et "forklædning".

 

Et formelt fællesskab, der senere skulle udvikle sig til en politisk union, der overtager alle væsentlige opgaver fra medlemsstaterne og skabe en forfatning, der overflødiggør alle nationale forfatninger. Denne forfatning hedder nu 'Lissabon-traktaten'.

 

Undskyld, men sikke da noget forbandet vrøvl. Du tegner et vrængbillede, der ikke passer med nogen af de data, jeg kan få øje på. EU-samarbejdet styrer kun en lille del af nationalstaternes opgaver. Hvis du med "væsentlige" mener "overnationale" så som miljø, klima, samhandel, sikkerhed etc., så har du forhåbentlig ret, men så viser EU jo sin berettigelse.

 

Her i 2008 er der flere og flere opgaver, der ikke kan håndteres i et nationalt bureaukrati. Derfor er der intet nationalt alternativ til EU-bureaukratiet, hvor skrøbeligt det end er.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 14:03:50

@ Henrik:

Jens Peter Bonde er nok den sidste kilde til EU-virkeligheden, jeg ville benytte.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 14:05:22

Henrik

Et demokrati har også begrænsninger, det kan udvikle sig til et flertalsdiktatur, som du så i Hitlers tyskland, Mussolini Italien, Franko Spanien, Fogh i dk.

Bonde er ikke sandhedsvidne, han meler sin egen kage, og fordrejer kendsgerningerne eller undlader at sige sandheden, det så man i Irland, hvor han var med til at forplumre debatten, ganske som han altid har gjort i DK. ved at bringe en masse ting ind i debatten som EU ikke har noget med at gøre, eks, abort en EU hær osv. han føre konsekvens skræmme kampanie. EU er ikke en hemmelig loge for de indvidede.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 14:10:14

EU-samarbejdet styrer kun en lille del af nationalstaternes opgaver.

 

Undskyld, men er det ikke ca. 80 % af vores love, der kommer direkte fra EU? Så har vi ca. 20 % suverænitet tilbage. Sidst gik de til angreb på vores udlændingepolitik.

 

Hans Peter, Flemming: Jeg vil opfordre jeg til faktisk at læse Jens-Peters bog, fremfor at forsøge karaktermord på denne ganske intelligente kritiker af et system, der er ude af kontrol. Den er solidt funderet i konkrete detaljer og citater.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 14:21:21

Henrik

Jeg var i sin tid medlem af retsforbundet, hvor Bonde var formand, det var Bonde nok for mig. Bonde arbejder kun for  Bonde. men han er meget overbevisende, han minder mig meget om Amdi Tvind, hvor verdens billedet er selvskabt, men meget overbevisende, vist man ikke selv har nogen politisk historisk ballast med til mødet.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 14:21:42

Flemming, jeg er dybt uenig i dit ønske om at nedgøre demokratiet. Europa gik på godt30 år fra at have en mængde satte kejserdømmer til at være overvejende demokratisk, og det meste af resten kom med, da østblokken faldt fra hinanden.

 

Mellemkrigsårene var præget af, at folk ikke havde lært at bruge demokratiet endnu, hvor progressive/fascistiske kræfter i en del lande lovede hurtige genveje til det lykkelige liv - et løfte, de naturligvis ikke var i stand til at holde. Men i 20'erne var f.eks. "Det Russisk-Italienske eksperiment" anset som et relevant forsøg på at skabe et system, der fungerede bedre end demokrati. Det gik galt fordi ideologierne var dårlige og uden respekt for mennesker.

 

At du blander Fogh ind i det dårlige selskab er en perfiditet, det knap er værd at svare på. Fogh har nogle underlige problemer med sin loyalitet (hvordan er det nu lige med den Bilderberg-klub?), men er ingen diktator, som du også kan se af de ret mange diskussioner med DF :)


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 14:47:27

Henrik

Jeg nedgør ikke demokratiet, det er den mindst dårlige styreform der findes. Jeg påpeger at det kræver hæderlige politikere og ikke folkeforføre. Fogh styre over hovedet på Ca 50 % af befolkningen, ved have givet DF veto magt.

 

Fogh har løget os ind i en krig.

Fogh acceptere at retssamfundet er ved at gå i opløsning.

Fogh har delt Danskerne op i den eller os.

Fogh har medvirket til at forøge fremmedfrygt og utryghed

Fogh har skabt en ny underklasse 

Og endelig ja jeg mener at Fogh er den dårligste statsminister DK har haft i nogen sinde.

Han er en utroværdig folkefor-føre.

DF har kendt til EU reglerne siden 2003, da Retsordfører forespurgte i folketinget om EU reglerne overtrumfede de nationale regler om Arbejdskraftens frie bevægelighed. De sidste 7 års flygtninge stramninger er derfor udført i ond vilje, Løgn på Løgn


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 14:59:16

@ Henrik:

80% love direkte fra EU betyder 20% suverænitet??! Dét argument er ren manipulation. For det første er adskillige af EU-"lovene" direktiver, som ellers ville være blevet udformet med præcis samme inhold i de respektive danske ministerier, og for det andet er der tydelige danske fingeraftryk på alle de direktiver, der ikke rammer ind i vore EU-forbehold. De 80% beskriver ikke begrænsningen af vor suverænitet, men vores interesse i og afhængighed af den nærmeste omverden, Europa.

 

Jeg har ikke tillid til Jens Peter Bondes EU-argumentation. Jeg har grebet ham i alt for mange fordrejninger, selektiv argumentation og bevidst vildledning til, at jeg vil spilde min tid på ham. Beklager.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 15:28:53

En anden ting, jeg godt kunne tænke mig folks holdning til, er EU's trang til, i meget bredt formulerede paragraffer, at forbyde bestemte holdinger.

 

Anklager om at have disse holdninger bliver desværre brugt til at forfølge politikere med en kritisk indstilling til EU.

 

Kommentarer velkomne.


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 02-12-2008 15:48:17

@Henrik,

 

jeg vil ikke forholde mig til "EU's trang...", da det vil svare til at en udlænding tager hele Danmarks befolkning som gidsler for DFs politik og siger "Danmarks trang til at forskelsbehandle udlændinge og danskere".

 

Din holdning til EU minder meget om anti-amerikaneres holdning til USA. Alt hvad Bush står for og har fået gennemført må kendetegne hele USA.

 

Diverse konkrete politiske ting der bliver besluttet foreslået i EU er både af heldig og uheldig karakter. Det eksempel du nævner, synes jeg er meget uheldigt. Men det er at skyde over målet og sige, at det er "EUs trang".

 


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 15:50:28

Martin, prøv at læse rammebeslutningen. Den ER alt for bred.


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 02-12-2008 15:54:48

Øhhh ja. En lov vedtaget i USA på føderalt niveau vil også - som regel - gælde hele USA. Men er det så berettiget at skrive "USAs trang til at..."?

 

 


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 16:01:25

Martin, nu har USA - i modsætning til f.eks. Storbritannien - en glimrende grundlovssikret ret til at ytre sig frit. Den slags love kunne slet ikke komme på tale i USA, hvor f.eks. injurielovene også beskytter forfattere og journalister langt bedre.

 

Interessant i øvrigt at du uden videre sammenligner den amerikanske forbundsstat med EU - Europas Forenede Stater?

 

Men det vigtige her er noget andet, nemlig at denne rammebeslutning, i sine brede og vage formuleringer, er en gummiparagraf, der kan misbruges til at slå ned på kontroversielle udtalelser. Som jeg følger op med to aktuelle eksempler på, at det sker, endda via ophævelse af den parlamentariske immunitet, der netop er skabt for at beskytte politikere mod den slags forfølgelse.


Tomas Bech Madsen
Medlem

Tomas Bech Madsen , Radikal med liv og sjæl - og medlem af Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget , 02-12-2008 16:03:08

Grænseoverskridende problemer skal naturligvis håndteres i grænseoverskridende fora. Jeg er komplet uforstående over for Folke- og Junibevægelsens paranoide angst over for det europæiske demokrati og deres tilsyneladende glæde ved medlemslandenes nationalegoistiske muligheder for at udhule borgernes rettigheder og for at eksportere diverse problemer til hinanden. En dansk tilslutning til euroen er en dansk solidaritetserklæring til et politisk stærkt europæisk samarbejde, hvor vi i fællesskab løser de problemer, som landene (få eller mange) udsættes for.  


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 16:04:22

Enhed er styrke...


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 02-12-2008 16:07:37

Henrik,

se nu kommer du ind til kernen. Det politiske. Min anke - som det ikke lykkedes mig at kommunikere tydeligt nok - var din indledende "EUs trang...". Du tager dermed hele EU  til indtægt både modstandere og tilhængere. Og det mener jeg er at skyde over målet.

 

Og lad mig slå det fast med syv" søm. Jeg synes den lov lyder komplet latterlig - og ja som du skriver som en gummiparagraf. Men hvad med terrorloven her i Danmark, som også - har det vist sig - kan bruges som et gummistempel? Skal vi så bare melde os ud eller forsøge at præge lovgivningen gennem politik?

 

Personligt ville jeg synes godt om et Europas Forenede Stater med en præsident og hele pibetøjet...så slipper vi i det mindste for kongehuset, men det er en helt anden sag.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 16:19:37

Ja, lad os endelig holde os til kernen. Når jeg skriver 'EU' i "EU's trang" er det naturligvis systemet i Bryssel, jeg snakker om, ikke borgere og bevægelser rundt omkring i Europa. Det er en rammebeslutning fra toppen, ikke en bred folkelig sag.

 

EU er ikke Europa, det er værd at huske.

 

Men at du inddrager terrorloven - der kan have sine problemer - for at relativere problemerne med rammebeslutningen er ikke godt, for på den måde siger du bare, at den ene tåbelige lov retfærdiggør den anden. Det mener jeg ikke.

 

Vi har brug for at forsvare ytringsfriheden mod tåbelige overgreb fra EU-systemet, og at eksponere de tilfælde af misbrug, der allerede findes, ellers risikerer vi, at det bliver værre.

 

Så er det muligt, at vi har brug for at justere på terrorloven. F.eks. så jeg meget gerne, at udlændinge, der er rodet ind i terrorforberedelser (tunesersagen, f.eks.) kunne udvises til deres hjemlande uden forbehold. Så ville potentielle terrorister vide, at de ikke kan finde beskyttlse og tålt ophold her i landet.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 16:20:40

Henrik


Grev Richard Nicolaus Coudenhove Kalergi
Praktischer Idealismus
EU Ideologien har Rødder
i racistiske ideer om
Jødisk overlegenhed

http://balder.org/judea/Richard-Coudenhove-Kalergi-Praktischer-Idealismus-Wien-1925.php

 

Det er jo grundlaget for Balders Konspirations teorier fra før SF blev EU realistiske
http://balder.org/articles/hatespeech/Europa-Parlamentets-Beslutning-Bekaempelse-Stigende-Ekstremisme-Europa-13-December-2007.php
 


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 02-12-2008 16:24:36

@Henrik,

nej to tåbelige beslutninger gør bestemt ikke dem begge gode...

 

Og ja vi skal altid forsvare ytringsfriheden...ikke kun fra EU-politikerne men også fra vores egen andedams politikere.  


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 16:25:55

Tak for henvisningen til parlamentsbeslutningen, der igen har at gøre med, hvad der må siges og hvad der ikke må. Originaldokumentet er her.

 

Forresten undrer det mig, at religiøse ledere i praksis synes at være undtaget fra disse bestemmelser om hate speech, racisme etc? Udtalelserne i denne film er f.eks. langt værre end noget, Frank Verhecke eller Susanne Winter nogensinde er kommet med.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 02-12-2008 16:37:59

Henrik

Jeg tror du er kommet ind på et helt forkert forum,

 

"Så er det muligt, at vi har brug for at justere på terrorloven. F.eks. så jeg meget gerne, at udlændinge, der er rodet ind i terror forberedelser (tunesersagen, f.eks.) kunne ud vises til deres hjemlande uden forbehold. Så ville potentielle terrorister vide, at de ikke kan finde beskyttelse og tålt ophold her i landet."

 

Dine forslag om, at ignorere helt grundlæggende humane principper og helt retssamfundets og demokratiets grundlæggende principper, vil du øve vold mod.

Potentiele er et andet ord for mulig, altså vil du straffe folk på mistanke, yderlig blæser du på menneskerettighederne, du er endda så grov som, at bruge en ikke dømt person som eks.

Du har efter mit skøn, meldt dig ud af retstaten, hvilket betyder du blæser på  de demokratiske beslutninger, som menneskerettighederne og dansk lovgivning er udtryk for.

Tak for debatten.

 


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 16:42:10

Flemming, fri mig dog for dit vrøvl. Tak.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 22:39:30

@ Henrik:

Jeg har været væk fra skærmen nogen timer og kan se, at debatten nu er udartet til småskænderi. Du er efter min mening ikke uden andel i det, fordi det billede, du forsøger at tegne af EU, afviger så voldsomt fra de andre debattørers.

 

Det er også mit indtryk, at du udvælger dine argumenter selektivt ud fra en forudfattet dagsorden - ligesom J.P.Bonde - og ikke ud fra en ærlig vilje til at forholde dig fair til EU-samarbejdet, så vi alle kan blive klogere. Du vælger først den ønskede konklusion, og så konstruerer du en passende argumentation bagefter. Det er rent spin. Det samarbejde, som du stemmer 'nej' til, er slet ikke det, som jeg arbejder for at udvikle. Vi bor åbenbart ikke på det samme kontinent.

 

Et eksempel på, hvor vi to går fejl af hinanden, er følgende lille passus:

"En anden ting, jeg godt kunne tænke mig folks holdning til, er EU's trang til, i meget bredt formulerede paragraffer, at forbyde bestemte holdinger.

 

Anklager om at have disse holdninger bliver desværre brugt til at forfølge politikere med en kritisk indstilling til EU."

 

For det første bruges den pågældende aftale ikke til "at forfølge politikere med en kritisk indstilling til EU." Du gør dig skyldig i mistænkeliggørelse af EU, hvilket ikke er første gang i denne tråd. Den pågældende beslutning er et forsigtigt forsøg på at dæmme op for ubehagelige kampagner, som Europa har lidt så meget under i forrige århundrede med antisemitisme, politisk motiveret heksejagt og , ja: også den skingre muslimhetz, som vi især i Danmark må lægge øre og internationalt rygte til.

 

Den hjemmeside, du linker til, er for mig rigelig begrundelse for at acceptere beslutningen om at forsøge at styre ytringsfriheden - i frihedens navn.

 


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 02-12-2008 23:17:46

Hans Peter,  må jeg nu lige være her. Jeg mener, at jeg er kommet med nogle konkrete kritikpunkter, fuldt ud dokumenterede, der burde for selv de mest europhile til at klø sig i nakken og undersøge sagen.

 

Politisk forfølgelse, i Belgien og Østrig? Ja, desværre.

 

Hvad jeg oplever med din reaktion er, at enhver form for kritik bliver forkastet som 'mistænkeliggørelse' af projektet, og dermed irrelevant. Det er ikke sober argumentation.

 

 

Hele din svada om 'Spin' forkaster jeg, fordi jeg konkret dokumenterer, hvad jeg påpeger. Både med links til EU-dokumenter og med links til konkrete problemer i medlemslandene. Jeg er udmærket klar over at jeg laver et lille associationstrick mellem beslutningerne og konsekvenserne, men hvis du undersøger detaljerne, vil du se at de pågældende personer er anklaget for netop det, Rammebeslutningen handler om.

 

At du ligefrem går ind for at 'styre' ytringsfriheden - som et vist regime i Tyskland også gjorde - er da ganske grotesk. Dumme udsagn standes bedst ved at modsige og modargumentere dem, ikke ved at forbyde dem.

 

Hvad er det i øvrigt for en hjemmeside, du hentyder til, når du bruger den som argument for at indskrænke ytringsfriheden?


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 02-12-2008 23:47:06

@ Henrik:

"Argument for at indskrænke ytringsfriheden! ...Et vist regime i Tyskland!" Årh, hold nu op. Kast et blik på den kolonne af links på den pågældende hjemmeside, så vil du finde alle de supernationalistiske grupperinger på højrefløjen, du kan ønske dig. Jeg går ind for ytringsfrihed, og jeg går ind for bekæmpelse af hatespeech, og så kan jeg sagtens forstå de grupper i Europa, der ikke ønsker fortidens ordkampagner tilbage. Den slags kampagner, der ikke kan bekæmpes med modargumenter, fordi de blot udløser nye bølger af aggressive udfald. Det er præcis, hvad man forstår ved hetz, og noget, som vi i Danmark især oplever fra det parti, du støtter.

 

Jeg mener præcis, hvad jeg skriver. Det giver ikke mening at debattere EU med personer, der bevidst lukker øjnene for, hvad EU står for, og hvad EU kan eller bør udvikles til, men udelukkende hiver isolerede kritikpunker frem og siger: "Se her, sådan er EU." Det er lige så usagligt som at hive Brixtoftes Farum frem og bruge det som argument for at nedlægge kommunerne.

 

Jeg står af her.

HP


Bo Nissen Knudsen
Medlem

Bo Nissen Knudsen , Formand for Hovedstadens Radikale Venstre , 03-12-2008 00:45:21

Til Henrik Clausen:

 

En diskussion af ytringsfriheden er som regel altid interessant - også på EU-plan.

 

Du præsterer dog at gøre diskussionen temmeligt ubrugelig og uinteressant ved at hævde at det er EU der 'forfølger' de nævnte parlamentarikere - på trods af at de netop retsforfølges på nationalt plan og på ingen måde på EU-plan.

 

Det er netop den samme slags tåbelige fordrejninger og halve løgnehistorier som Jens Peter Bonde altid har mestret, men man må dog anerkende at du er ærlig nok til at linke til de historier der afslører din fremstilling som sludder - modsat Peter Bonde som bare plejer at sidde på tv og vifte med et "hemmeligt dokument" (der som regel ikke er hemmeligt og i øvrigt heller ikke indeholder hvad han påstår). Her kan det i det mindste tjekkes.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 03-12-2008 05:37:51

Bo Nissen, jeg vil bede dig bemærke, at Frank Verhecke faktisk er EU-parlamentariker, og at det derfor er EU-parlamentet, der har ophævet hans parlamentariske immunitet.

 

Men jeg forstår udmærket, at du meget gerne vil frikende EU-systemet for et medansvar for denne ret dumme situation :)


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 03-12-2008 05:44:45

I øvrigt er jeg selv lidt ked af Nazi-referencen. Jeg var bare kommet til at tænke på Goebbels, der sagde at i det Nye Europa ville der naturligvis blive visse indskrænkninger i folks ytringsret.

 

Som fanatisk demokrat (for nu at bruge et udtryk fra en af jeres tidligere venner :) løber det mig koldt ned ad ryggen, når folk i dag går ind på de samme tankegange.


Ole Brandt
Int.

Ole Brandt , cand. polit. , 03-12-2008 07:48:35

@ Sofie

 

Hvad gør dig dansk? 100 kr.?
 

Du skriver at at da du i Belgien læste din Bibel så følte du dig dansk da læsningen også kunnne gøres i Danmark og alliigevel ville du føle dig dansk. Du skriver også at da du i Danmark læste en bog i Statistik så følte du dig dansk.

 

Du skriver også:  Jeg er dansk, fordi mit sprog og min kultur er dansk. Og jeg er stolt over at være dansk. Dette er din private holdning. Jeg føler her at du taler ned til folk.

 

Der er mange dansker der hverken har læst biblen eller læst pensum i statistik. Betyder det at disse mennesker ikke er danskere. Hvornår er parrtiet blevet så stigmatiseret og menneskefjern.
 

Hvad har det du skrver med EUROEN at gøre. Jeg forstår ikke din strategi. Indholdet her betyder at du ikke får min stemme ved EU valget.

 

Jo jeg har læst min bibel og jeg har også  læst statistikbøger JEG ER DANSK (første og sidste gang i mit jeg skriver dette) - mine forældre ligeså - mine bedsteforældre ligeså - mine oldeforældre ligeså og jeg kan blive ved. Men nu er jeg ikke stolt af at være Dansker. Betyder det at jeg ikke må være medlem af partiet når jeg ikke længere er stolt af at være dansker.

 

Det skal også nævnes at jeg  er tilhænger af at få fjernet de 4 forbehold herunder tilgang til ØMU'en samt tilhænger af EU.

 

Jeg er ikke meget for de mennesker som du der går ud og siger JEG ER DANSKER så har vi for avor et problem med demokratiet.

 

Hvad gør dig dansk? 100 kr.?
 

I modsætning til dig der gerne vil modtage penge for at bibeholde det at kunne kalde sig DANSK (en holdning som er mig ukendt) agter jeg ikke at kræve staten for penge for at jeg for 52 år blev født på østerbro og dermed blev dansk statsborger.

 

Jeg kender dig ikke og jeg dømmer dig på dit indlæg. Det er den måde du skal tage og tænke på.


Niels Valle Hansen
Medlem

Niels Valle Hansen , lærer , 03-12-2008 09:43:37

Jeg forstår ikke alle de indlægsholdere, der forbinder det negativt at erklære sig for dansker. For mig er det grundlæggende og afgørende for min identitet og personlighed.

Hvis kronen skal ud, hvad så med sproget, flaget, sangskatten, kongehuset og frikadellerne og den brune sovs.

Kun ved at fastholde vores lands fælles identitet er vi i stand til at samarbejde ligeværdigt med de andre europæiske lande.

Derfor skal vi også bevare vores stærke krone.


Sofie Carsten Nielsen
Medlem

Sofie Carsten Nielsen , MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører. , 03-12-2008 09:55:52

@Ole Brandt. Jeg henviser bestemt ikke til nogen bibel, men blot til at jeg har læst - altså gået i skole og studeret - i Belgien. Jeg tager udgangspunkt i mine personlige oplevelser for at føle mig dansk. Dine er stensikkert nogle andre. Det er faktisk det, der er én af mine pointer - ingen af os kan tage patent på, hvad der gør os danske. Helt ok, at du ikke føler dig stolt af noget dansk. Der er også mange ting, jeg ikke er spor stolt af at præsentere for folk i f.eks. udlandet. Men generelt er der mange ting, jeg er stolt af. Hvorfor synes du det er at tale ned til folk?


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 03-12-2008 10:02:55

@Niels,

 

flaget er fra Estland/Letland/Litauen, sangskatten overvejende tyskinspireret, sproget ligeledes (germansk), kongehuset stammer vist også fra en tysk familie og frikadellerne er nok heller ikke en dansk opfindelse... Skal vi ikke fortsat lade os inspirere af omverden,  som vi har gjort i 1000-vis af år?

 

Jeg er dansker, når jeg møder en tysker. Jeg er Københavner, når jeg møder en jyde. Jeg er mand når jeg møder en kvinde. Jeg er voksen, når jeg møder et barn. Jeg er radikal, når jeg møder en Konservativ. Jeg har mange identiteter - dansker er blot en af dem.


Ole Brandt
Int.

Ole Brandt , cand. polit. , 03-12-2008 12:01:32

@ Sofie

 

Du opstiller til EU-parlamentet som spidskandidat. OK respekt for det. Og nej du henviser ikke til nogel bibel. Jeg ved faktiisk ikke hvor denne kommer fra. Så dette beklager jeg. Jeg føler mig ikke særlig stolt af at være dansker. Siden 1998 har dette land med en del af folketinget skabt angst, had, er en krigsførende nation vel og mærket første gang siden 1864. Et bevis på opmærksomhed fra udlandets side er at CNN har sat os på vejrkortet.

 

Jeg skrev at jeg intet vidste om dig jo du er kandidat i statskundskab men jeg fornemmer nu at du har anvendt en stor del af din tid i udllandet hvilket er en fordel. Det vil sige vi er enige i det du skriver "ingen af os kan tage pateent på at være DANSK". Nu vender jeg 180 grader OK du taler ikke ned til folk. Men jeg er forvirret når din overskrift: "Hvad gør dig dansker - 100 kr? For mig virker dt ikke helt logisk at tage to så store områder - Danskhed og ØMU/EURO - endda så forskellige områder. Det kan bevises at med EUROEN i danmark fra 2000 ville have forbedret vore konkurrenceevne end med den nuværende konkurrenceevne

 

Dialog øger forståelsen

 

God vind

 


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 03-12-2008 12:18:18

Martin

Du har helt ret i din beskrivelse, dansk er blot en af mange ting vi Dansker er. Vi er også det eneste folk der skriver sange om vores land og os selv, tænk på højskolesangbogen.

Vi har altid været glade for os selv, dog ikke på den udansk måde som det nationalegoistiske parti DF fremstiller det.

Selv om det er indelysende for veluddannede mennesker, Ja så indelysende, at det forekommer som en banal debat at tale danskhed. Det er lige der hvor EU modstandspartiet DF, vil spille.

De appellere til den del af befolkningen, der tænker med deres følelser, netop derfor er Sofies oplæg et rigtig godt træk. Da hun trækker tæppet væk under DF argumenter som lidt forsimplet er, vi er dansker  de andre er ved at forære vores kære land til EU.

Som politiker er man nød til at ligge taktikker efter sine modstander, ikke tilhængerne da de ikke skal overbevises.  

 


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 03-12-2008 12:42:43

@ Ole:

Åh, hvor kan jeg godt lide din måde at argumentere på! Du er i stand til at skifte standpunkt midt i en tråd, og det har jeg stor respekt for. Jeg vil sige som Flemming, at en diskussion om danskhed også handler om at fornagle Pias kanoner.

 

Samtidig er diskussionen vigtig i det parti, der mere end noget andet ser EU og det internationale perspektiv som det bærende for alt, hvad der er dansk. Det gjaldt under Harald Blåtand, og det gælder i dag. Under enevælden nød dansk administration godt af tysk forvaltningskultur, en kultur der er blevet normdannende for det moderne statsapparat. Men det ér altså oprindeligt tysk, som også bureaukratsproget var det.

 

Er jeg stolt af at være dansk? Tja, lad mig svare sådan:

Vi danske er verdens mest beskedne folkefærd. Også på dét områder overgår vi alle andre...


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 03-12-2008 12:58:54

@Flemming, som jeg skrev længere oppe:

 

Hvordan skal denne kampagne overbevise alle de euro-modstandere som ikke er det af nationale årsager? Og dem er der en del a, bl.a hos Enhedslisten, Sf, os selv og mange andre partier. Jeg synes egentlig ikke en euro-debat skal køres på "danskhed". Lad DF om det, som Christen også skriver. Vi kan stå for de mange gode argumenter for at afskaffe de danske forbehold. Så kan vi måske også "omvende" skeptikerne fra alle de andre partier end DF.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 03-12-2008 13:04:46

@ Martin:

Måske nok, men ét af kroneforkæmpernes mest benyttede argumenter er jo netop, at kronen er en vigtig del af vor nationale identitet, jf. en anden nystartet tråd.


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 03-12-2008 13:17:47

@Hp, men tror du, vi får "omvendt" kroneforkæmperne? Det tror jeg dybest set ikke. Vi kan komme med nok så mange rationelle argumenter. Men det, vi er oppe imod, er en følelse hos de pågældende. De føler, at den danske krone er en del af deres nationale identitet - er det så ikke lidt bedrevidende af os at komme og sige: Bare rolig med lidt rationelle argumenter skal jeg nok forklare dig, hvad du skal føle?

 

 


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 03-12-2008 13:25:24

Martin

Vi Radikale har altid haft gode saglige argumenter, så gode at de bliver "Lånt" fra os og gennemført af andre partier, hvilket er OK. Vores problem er vi er så saglige, at radikale er blevet tørre og kedlige at høre på, for alm. vælgere, vi appellerer kun til akademiker og andre politiske interesserede,  dem er der ikke mange af i DK. Når jeg ser på vores vælgertilslutning.

Vi er nød til at appellere til folks følelser også, det er ikke nok at tale til folks intellekt.

Jeg er spændt på om Sofies valgkamp vil fortsætte sådan, da vi så kan se om det ikke er den vej vi som samlet parti, skal føre os frem til næste Folketingsvalg. 

 

Der er ikke mange vælgere der ikke er modstander af EU af nationale årsager, Hvad er det ellers de frygter?

 

HP

Det var en meget "beskeden" mundrehed, du sluttede af med i 12.42


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 03-12-2008 13:29:33

@ Martin:

Faktisk er jeg enig. Vælgernes holdning til euroen/kronen er i høj grad baseret på følelser, men netop derfor gør det ringe forskel, om vi argumenterer "rationelt" om de økonomiske fordele i ØMU'en, eller om vi peger på det uholdbare i de "nationalistiske" argumenter. Jeg tror dog, at det er vigtigt at give de nationalistiske strømninger modstand - også i eurodebatten - for på lang sigt at tage vinden ud af Pias sejl. Men det påvirker sandsynligvis næppe euro-afstemningen. For mig er det vigtigt at fremhæve, at man udmærket kan vedkende sig en national identitet - og nationale følelser - og på det grundlag forstå sin rolle som international.


Martin Gregersen
Int.

Martin Gregersen , , 03-12-2008 13:30:25

@Flemming, det vil jeg overlade til en modstander at svare på - f.eks. en fra Enhedslisten eller SF. Jeg tror næppe de vil betegne betegne deres modstand som værende af national årsag...


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 03-12-2008 13:32:38

@ Flemming:

Men er det typisk danske selvbillede af "beskedenhed" ikke netop en slags indadskuende selvtilstrækkelighed?


Bo Nissen Knudsen
Medlem

Bo Nissen Knudsen , Formand for Hovedstadens Radikale Venstre , 03-12-2008 14:22:08

Jeg forstår ikke rigtigt hvorfor det skulle være umuligt at appellere til folks fornuft. Der må være andre i verden end mig selv som har oplevet at have en følelsesbetonet holdning til en sag - som er blevet ændret efter at der er kommet fornuftige argumenter på bordet.

 

Det er vel sådan set kernen Det Store Oplysningsprojekt som sådan at erstatte irrationelle argumenter med rationelle. Eller også er jeg bare meget mærkelig og ude af kontakt med mine følelser.


Flemming   Nakinge Nielsen
Medlem

Flemming Nakinge Nielsen , , 03-12-2008 14:40:32

HP

Jo netop, samtidig med at vi er total afhængi af Handel og råvare, fra og med dem, nogen ikke vil anderkende som ligeværdige partner. 

 

Bo

Rationelle argumenter kan også udformes og formuleres, så de også rammer hjertet og ikke kun hjernen.


Peter Martinussen
Medlem

Peter Martinussen , Humanist med hang til sprogvidenskab , 03-12-2008 16:14:14

jeg synes det er en mega cool kampagne og i morgen makulerer radikal ungdom kronen, så alle kan se det. nogen der er friske på at møde op?


John Bech
Medlem

John Bech , Journalist, fhv. chefredaktør Helsingør Dagblad , 05-12-2008 14:31:56

Jeg vil sagtens kunne føle mig som dansk, selv om vi indfører euroen. Alligevel har jeg stemt nej. Det har jeg gjort for at tilkendegive, at der er nogle betingelser, der efter min mening skal opfyldes:

1. Dansk tilslutning til euroen bør tidligst ske samtidig med, at Sverige også indfører Euro. Allerhelst ville jeg også have Norge med, men det har vel desværre lange udsigter endnu.

2. Der skal gennemføres en følgelovgivning, som modvirker det prisspring, som andre landes befolkninger har lidt under ved overgangen til euro.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 05-12-2008 15:53:42

@ John:

Jeg forstår ikke dine grunde til at stemme nej.

Ad 1: Hvad har svensk møntfod at gøre med, om Danmark skal skifte til euro? Den danske krone følger euroen op og ned, mens den svenske krones kurssving ikke har haft nogen indflydelse. Hvor er koblingen?

Ad 2: Argumentet med forretningers udnyttelse af et skift til at sætte priserne i vejret er ofte anført af euroskeptikere, men for det første er det yderst tvivlsomt, om det holder stik ud over nogle få uger, og for det andet er ulemperne marginale i forhold til fordelene for at være fuldt medlem af ØMU'en. Prisniveauet i Danmark - med kronen - er i forvejen meget højre end eurolandenes. Kunne vi ikke snarere forvente en stærkere priskonkurrence med fx Tyskland, hvis vi skal anføre priser i euro?


John Bech
Medlem

John Bech , Journalist, fhv. chefredaktør Helsingør Dagblad , 05-12-2008 19:20:39

@Hans Peter

Vedr. Sverige:

Du har ret i, at der næppe kan anføres økonomiske grunde til, at vi bør følges med Sverige ind i euroen. For mig er det da også mest et holdningsspørgsmål: jeg ønsker den nordiske dimension markeret overalt, hvor det er muligt, og der er en smuk symbolik i, at de to nordiske "kroner" følges ad, ligesom de kom til verden sammen i den nordiske møntunion. Jeg er i øvrigt sikker på, at det vil være lettere at få ja til euroen, hvis vi kan følges med svenskerne.

På det praktiske plan vil det givetvis være med til at fremme integrationen i Øresundsregionen, hvis vi har samme valuta på begge sider af sundet.

Prisniveauet? Jeg kan bare konstatere, at blandt mine bekendte i Tyskland er det stadig opfattelsen, at leveomkostningerne tog et drastisk hop opad, da euroen blev indført. De mener, at de fleste prisstigninger er blevet fastholdt.


Hans Peter Lorenzen
Medlem

Hans Peter Lorenzen , , 05-12-2008 21:26:39

@ John:

(Kald mig endelig HP, det gør alle)

 

Ang fælles møntfod i Skandinavien, så har det jo ikke været virkelighed i umindelige tider. Det nordiske forbund er en smuk drøm, men... Jeg har været ansat i Nordisk Ministerråd en årrække med opgaven at servicere Forskningsgruppen, én af de faste arbejdsgrupper. Det var tydeligt far alle i gruppen, at det nordiske samarbejde var rent symbolsk. Hvert land deltog, men diverse regeringer minus den norske prioriterede aldrig den nordiske dimension foran den europæiske. Aldrig. Og svenskerne var de mest eurofile i Skandinavien skarpt fulgt af finnerne.

 

Hvis du vil arbejde for en fælles møntfod på tværs af Øresund, bør du medvirke til, at vi indfører euroen i Danmark. Så er der størst chance for, at Sverige snart følger efter. Men indtil begge lande har konverteret til euro, må vi leve med forskellig møntfod.

 

Dine bekendtes indtryk af det aktuelle prisniveau i Tyskland sammenlignet med, hvad det ville have været i dag med Dmark, er ikke særligt relevant. Måske er "de fleste" priser fastholdt, men så har inflationen genoprettet tilstanden. Undersøgelser har vist, at det tyske prisniveau ligge ca. ligeså langt under det danske nu, som det gjorde før euroen.


Ole Brandt
Int.

Ole Brandt , cand. polit. , 05-12-2008 21:48:14

Den nordiske dimention forsvandt i 1972 da Danmark sagde ja til EF og norge nej til EU. I tiden forinden var der et alternativ til at gå ind i EF nemlig en skandinavisk model af EF kaldet NORDEK. Den fik grundstødet da Danmark valgte EF. Hermed forsvandt håbet om at genskabe Kalmar-unionen grundlagt af Dronning Margrethe den I. Hvad Ørestadsregionen angår har kronen ikke en pind indflydelse her. Jeg har forslået at udarbejde en plan der giver regionen særstatus dvs Region Hovedstaden og Malmø-Skåne-Lund regionen lægges sammen til en enhed i en periode så regionen kan bevise at man er i stand til at udvikle området så Ørestadsregionen kan konkurrere med f. eks. Hamborg området. Krone eller ikke krone.

 

@ HP

 

Tak for dine venlige bemærkninger. JOK sagde engang at man har et standpunkt til man tager et nyt. Efter at have skrevet min modstand mod sofie gik jeg ind og så videoen som ikke er helt enslydende med teksten. Og så kom sofie med en kommentar til mine bemærkninger. Sofie spørger mig konkret hvad jeg mener med at hun taler ned til folk. Jeg skrev jeg følte det. Ikke meget konkret i dette. Jeg kunne ikke rigtigt skrive noget fornuftigt her. Men jeg fastholder stadighed at en drøftelse om danskhed blandet sammen med områder som ØMU/EURO er en for stor mundfuld. Danskhed for mig er værdiladet mens en overgang til euroen for mig kun er en teknisk ting. Jeg har altid kunnet lide navnet gylden men da den er væk og borte er det nemmere at fortsætte med euroen. I dag er en euro = 7,472 kr. værd. Finanskrisen betyder at kronen står svagere overfor euroen end tidligere. Så lad os komme ind i ØMU'er helst før finanskrisen og den generelle økonomiske krise bider sig fast.  

 


Jørgen e. Petersen
Medlem

Jørgen e. Petersen , , 06-12-2008 17:32:42

Hvorfor ikke en universel mønt?

En mulighed for økonomiske spekulationer ville dermed være udelukket.

De mange valutaer er vel en tradition fra den gang hveranden fyrste udstedte sine egne mønter  af guld.

Kan Du låne mig 100 UN?

 

                                   mrh

                            Jørgen e. Petersen


thorkild møller
Medlem

thorkild møller , , 07-12-2008 10:49:46

Hej Sofie,

 

Det er en virkelig god kampagne, du kører med denne euro-afstemning!

Men jeg savner - til agitationsformål - 5 skarpe argumenter for indførelsen af euro i Danmark - ud over det med fællesskabet.

Måske står det et eller andet sted på DRVs hjemmeside, men jeg har ikke kunnet finde det. Lad os få budskaberne klart frem i lyset.

Held og lykke med valgkampen.


Sofie Carsten Nielsen
Medlem

Sofie Carsten Nielsen , MF, formand for folketingsgruppen, finansordfører. , 08-12-2008 21:02:00

Hej Thorkild,

 

Tak for det. Her er 5 af dem jeg selv bruger - et politisk, et politisk-solidarisk, 2 økonomiske og et rent praktisk:

 

 - Det politiske: 1. I dag er vi nødt til at se med fra sidelinjen, når Europa er med til at løse problemer som f.eks. finanskrisen. Vi må nøjes med en orientering, når regeringslederne fra de 15 eurolande har lagt sig fast på en fælles strategi for at løse finanskrisen. Det er uholdbart. Politisk stabilitet, velfærd og handlekraft handler - også - om økonomi. Og det gør det ikke mindst for de mennesker i Danmark, Europa og resten af verden, som ikke har svimlende pengebeløb at jonglere rundt med i hverdagen. Jeg vil have politisk indflydelse på beslutninger, der berører dansk økonomi og velfærd. Og det gør beslutninger om økonomi på EU-plan, fordi økonomi og politik hænger sammen - og det sker uanset om vi er med i euroen eller ej.

 - De økonomiske:

2. Den økonomiske stabilitet, euroen har medført, er vigtig for den danske økonomi. Danmark har med skiftende politisk flertal ført en fastkurspolitik, som har skabt vækst og fremgang, og som har bundet den danske krone tæt til euroen. Det betyder rent praktisk, at når den Europæiske Centralbank foretager en renteændring, så gør den danske Nationalbank nøjagtig det samme – blot et par timer senere. Derfor giver det ikke mening, ikke at have selve mønten.

3. Uden euroen er Danmark mere sårbar over for finansiel uro på kapitalmarkederne. Den seneste rentestigning fra Nationalbanken for at lette presset mod kronen er et sikkert bevis. Hvis Danmark var med i euroen, ville Danmark undgå valutaspekulation.
Det politisk-solidariske:

4. Jeg ønsker et Danmark uden forbehold, der deltager fuldt og helt i det europæiske fællesskab. Jeg vil have politisk såvel som økonomisk indflydelse, og jeg ønsker at løse problemerne i solidaritet med de øvrige europæiske lande. Kriser, som den vi står midt i, kræver sammenhold. Derfor siger jeg ja tak til euroen – nu!

Det rent praktiske:

5. Når nu der er så mange andre fordele, og vi alligevel  - med god grund - fører fastkurspolitik og er bundet til euroen, så er det da også bare mere praktisk at have selve mønten. Hvis Danmark indførte euroen, ville det betyde, at danske turister var fri for at skulle veksle penge, når de tog på ferie i EU. Desuden ville det blive meget nemmere at sammenligne priser. Danmark lever op til de krav, der stilles til lande, der gerne vil indføre euroen. Det vil derfor være enkelt og smertefrit at indføre euroen. Det ville give store besparelser for virksomheder, rejsende og låntagere.
 

Det er 1 og 4 der betyder allermest for mig personligt. Derfor har jeg en del fokus på det. Der findes endnu flere økonomiske argumenter, som kan findes under fakta på www.radikale.dk/euro

 

Håber det kan bruges?

 

Og tak for opfordringen!

 

vh. Sofie


David Aurvig
Medlem

David Aurvig , Kommunikationschef , 11-12-2008 12:18:41

Afstemningen er nu slut. I alt 16.608 afgav deres stemme. Se det endelig resultat på radikale.dk/euro.


Henrik Clausen
Int.

Henrik Clausen , CD-redaktør, Komputer for alle , 11-12-2008 12:39:15

Hej Sofie, og tak for sidst. Jeg glæder mig til flere debatmøder.

 

Hvad finanskrisen angår, vil jeg minde om, at der basalt set er én rigtig måde at løse den:

 

At tjene flere penge.

 

Det er kineserne gode til. Vi burde tage ved lære af dem.


Du skal være logget ind for at anbefale. Log ind
Du skal være logget ind for at oprette relationer. Log ind
Du skal være logget ind for at skrive beskeder. Log ind

Side 1 af 3
Zeb Meier Watz
Medlem
Zeb Meier Watz Filosof og hovedbestyrelsesmedlem
Anne Martens
Medlem
Anne Martens Cand.polit
Tina Fischer
Medlem
Tina Fischer Folketingskandidat
Tomas Bech Madsen
Medlem
Tomas Bech Madsen Radikal med liv og sjæl - og medlem af Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget
Boye J. Haure
Medlem
Boye J. Haure Nationaløkonom og den mest anbefalede skribent her på nettet